Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók Veszélyes tisztítószerek – Mit ne használjunk a bőrbútor ápolása során? 1. rész

Veszélyes tisztítószerek – Mit ne használjunk a bőrbútor ápolása során? 1. rész

Habár a bőrbútorok eleganciát és stílust kölcsönözhetnek otthonunk számára, ezek a garnitúrák igen kényes darabok. Lakásunk értékes darabjainak épségére így – az óvatlanul kiöntött italoktól kezdve a házi kedvencek megjelenéséig – számos veszély leselkedhet. Olykor azonban a bőrbútor tisztán tartása során is elkövethetünk olyan hibát, amellyel a garnitúránk páratlan szépségével fizethet.

Gyárilag védett bőrök

Kétségtelen, hogy többségünk tisztában van azzal, hogy semmilyen maró hatású vegyszert nem használhatunk a bőrbútor tisztítása során. Ha kedvenc garnitúránkon egy foltot láttunk, akkor talán nem próbálkozunk hagyományos folttisztítóval vagy éppen trisóval annak eltüntetésére. Az otthon takarításánál már bevált házi szerek illetve tisztítószerek ugyanakkor szintén kockázatosak lehetnek bőrbútorunk számára.

Az üzletekben forgalmazott bőrök többsége ugyanis gyárilag felvitt felületvédelemmel rendelkezik, amely ellenállóbbá teszi a bőrbútor anyagát a mindennapos használat során tapasztalható hatásokkal szemben. Ez a felületvédelem ugyanakkor ahhoz is hozzájárul, hogy a bőr minél később kophasson el. Amennyiben a takarítás során, a bőrbútor ápolására alkalmatlan tisztítószert használunk, akkor ezek a nem semleges anyagok – kémiai reakcióba lépve a bőr felületvédelmével – feloldhatják a bőr fixálását.

Most nézzük azokat az eszközöket és módszereket, melyeknek alkalmazását célszerű kerülnünk a bőrbútorunk tisztán tartása során.

Kockázatos házi szerek

A tej sokoldalúan alkalmazott házi szer. Ezt az alapvető élelmiszert például használhatjuk növényeink leveleinek lemosására vagy akár borogatást is készíthetünk belőle. A bőrbútorok ápolása során azonban felejtsük el, hiszen használatával mindössze annyit érünk el, hogy kellemetlen szagú lesz tőle garnitúránk. Szemben a növényekkel, ugyanis a jellegzetes illatú italt nem fogjuk tudni maradéktalanul eltávolítani a garnitúra anyagából, s emiatt idővel akár komolyabban is károsodhat a – tej használatával fényesíteni próbált – bőrbútorunk.

Megszokott takarítási szernek számít az ecet is, hiszen vízzel hígított változatát vízkőoldástól kezdve szőnyegtisztításig számos módon felhasználhatjuk. Ha azonban ezzel a jellegzetesen savanyú ízű és átható szagú anyaggal a bőrbútorunkat próbálnánk tisztán tartani, a takarítás befejeztével a kanapé anyagán keletkezett foltokkal fogunk szembesülni. Ezen házi szer alkalmazása után pedig különösen a világosabb színű bőrbútoraink fognak lehangoló látványt nyújtani.

Folytatása következik! Cikksorozatunk másik részében bemutatjuk, hogy milyen károkat okozhat, ha hagyományos tisztítószereket próbálunk alkalmazni bőrbútoraink tisztán tartásánál!

Veszélyes tisztítószerek – Mit ne használjuk a bőrbútor ápolása során? 2. rész

Minden jog fenntartva, Leatherexpress Kft.

klasszikus

modern