Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók Természet közeli harmónia bőrbútorokkal

Természet közeli harmónia bőrbútorokkal

Ranch1Ismerkedjünk meg az angol-amerikai ranch stílusú lakberendezéssel!

Lehetnek fényűzőek vagy lehetnek konvencionálisak, de mindenképpen az otthon nyugalmát tükrözik. A ranch stílusú otthonok egyszerűségük, valamint természetes megjelenésük miatt korszakokon átívelő népszerűséget tudhatnak magukénak. A stílus szín- és formavilágában egyaránt a természet közeliséget jelenti, az ízléses b?rbútorok pedig mindenkor szépen illeszkednek az ilyen otthonokat jellemző harmóniához.


Egyszerű és célszerű?

Habár az angol-amerikai ranch az Egyesült Államok vadnyugati korszakát idézi, a stílus mindössze a soronRanch2 következő század folyamán jelent meg a lakberendezésben. A korai ranch stílus képviselői az 1930-as évek Amerikájában találhatók meg, ahol elsődlegesen a földszintes házak belsőépítészetét jellemezték. A stílus igazi virágkorát azonban a II. világháborút követő gyors újjáépítés folyamán élte. Mivel a háború utáni amerikai középosztály életstílusához jól illeszkedett a ranchet jellemző egyszerűség, így nem meglepő, hogy az idők folyamán újabb és újabb híveket szerzett magának. Különös jelenség, de amíg a puritán módon kialakított otthonok kezdetben éppen az ötvenes évek Amerikájának fellendülő gazdaságát szimbolizálták addig a stílus ugyanúgy kedveltnek számított a hetvenes évek gazdasági visszaesésekor is. Az amerikai gyökerek ellenére ugyanakkor nem maradt a tengerentúlon, így Európában egészen a neo-eklektikus stílus 20. század végén történő előretöréséig népszerű stílusnak számított. Napjainkban pedig már a luxuslakásokban is hódít a ranch, amely hagyományos jellemzőit megőrizve újszerű köntösben jelentik meg a lakberendezésben.

Ranch3

Csak természetesen!

Az amerikai ranchek hangulatát idéző otthonokban elsősorban szürkés vagy vöröses barna árnyalatokkal találkozhatunk. Az ilyen lakásokban található berendezési tárgyak rendszerint természetes anyagokból és erős szövetből készülnek. Mivel a garnitúrák alapanyaga rendkívüli változatosságot mutathat, így kő, bambusz, fakéreg, vászon vagy akár fém egyaránt szóba jöhet a szoba berendezése során. Ami igazán lényeges a ranch stílusú lakások kialakítása során, hogy a bútorok és bőrbútorok egyaránt a helyiség természet közeliségét hangsúlyozzák. A hangulatot tovább fokozhatjuk ízléses bézs vagy lágyabb zöld árnyalatok alkalmazásával, amellyel a szoba egészére nézve harmonikus környezetet termethetünk.


A nyugalom nagykövetei

A ranch stílust belvárosi garzonlakásoktól a kertes házakig széleskörűen használhatjuk fel. Alkalmazása kifejezetten ajánlott olyan kisebb terek esetében, ahol a helyiségek célszerű kialakítása alapvető követelmények számít. Ebben pedig a bőrbútorok is nagy szerepet játszhatnak, amelyek variálhatóságuknak köszönhetően megfelelően alkalmazkodnak a szűkebbre szabott belső terekhez.

Változatos kiegészítők

Ranch4

Bár a ranch lényege az egységes kialakításban rejlik, ügyelnünk kell, hogy az ilyen otthon is változatos megjelenést nyújtson. Éppen ezért a szoba berendezése során ne zsúfoljuk túl a teret. Hagyjuk a bőrbútortérvényesülni, amely formájával és színvilágával a garnitúrához használatos kiegészítőket is meg fogja határozni. Ezeket érdemes a bőrbútornál világosabb színűre választanunk. Egy világosbarna állólámpa vagy egy más stílusú fehér bőrbútor így szépen illeszkedhet a központi garnitúrához. Jó szolgálatot tehet egy vidám színű indián takaró is, amellyel akár le is teríthetjük lakásunk értékes darabját. A merészebb lakberendezők pedig gyöngyökkel, állati agancsokkal, valamint díszesen faragott rönkökkel is ékesíthetik a teret, amennyiben lakásuk hangulatához passzolnak ezen kiegészítők. A kontrasztos árnyalatok alkalmazását ugyanakkor mindenképpen kerüljük, hiszen csak megbontanánk vele otthonuk egységét. Kísérletezzünk inkább azzal, hogy a természetes anyagokat merész formákkal párosítjuk. Ezzel ugyanis megtarthatjuk a stílust fémjelző összhangot, valamint nem eshetünk abba a hibába, hogy lakásunk unalmas vagy egysíkú képet nyújtson látogatóink számára.


klasszikus

modern