Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók Hogyan varázsoljunk otthonos légkört fekete bőrbútorok segítségével?

Hogyan varázsoljunk otthonos légkört fekete bőrbútorok segítségével?

A fekete színű bőrbútorok mindazt a méltóságot és eleganciát testesítik meg, melyet általában a bőrből készült garnitúráktól elvárunk. Aki ilyet választ, biztos lehet benne, hogy elegáns és domináns darab kerül otthonába. Ezeknél a bőrbútoroknál ugyanakkor ügyelnünk kell arra, hogy a garnitúra dominanciája a lehető legjobban illeszkedjen lakásunk hangulatához. Most erre vonatkozóan adunk pár ötletet olvasóinknak. Örökzöld színek

A klasszikus bőrbútorok idejében szinte kizárólag sötét színű darabok közül lehetett választani. A kor szelleme ugyanis megkövetelte, hogy a garnitúrák nélkülözzenek mindenféle "harsányságot". A 18-19. századi lakásokban így szinte kizárólag barna illetve a fekete bőrbútorokat találhatunk. A századfordulót követően azonban alapjaiban változtak meg a lakberendezéssel kapcsolatos igények. A formatervezés térhódításával megjelentek a modern bőrbútorok, számos híres tervező munkája nyomán pedig egyre különlegesebb darabok születhettek. A bőrbútorokat jellemző innovatív szemlélethez természetesen a garnitúrák színe is igazodott. Ma már pedig egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a sárga, a zöld, vagy éppen a lila színű darabok sem. Az élénk színek népszerűsége ellenére ugyanakkor a fekete színű bőrbútor úgy tűnik, soha nem fog kimenni a divatból. A fekete színvilág használata, amely a tekintély és hatalom szimbólumának számít pedig a kortárs daraboktól sem áll távol. A Modena típusú bőrbútorok például kifejezetten jól mutatnak feketében, tekintélyes méretükkel pedig szinte vonzzák a szobába lépők tekintetét.

Domináns darabok

Egy fekete bőrbútor vásárlásával igazán férfias darabot tudhatunk lakásunkban. Az ilyen színű garnitúránál ugyanakkor vigyáznunk kell arra, hogy a rájuk jellemző dominancia nehogy túlságosan is hangsúlyossá váljon. Mivel a fekete szín könnyen agyonnyomhatja az őt magába fogadó teret, ezért a bőrbútor elhelyezése során gondosan ki kell kialakítanunk a helyiség berendezésének koncepcióját. Amennyiben szétszerelhető a garnitúrát vásároltunk, akkor célszerű egymással szemben elhelyeznünk a fotelt, illetve az ülőgarnitúrát. Ezzel az elrendezéssel ugyanis a figyelmet a szoba egészére nézve a bőrbútorra irányíthatjuk, a garnitúra ugyanakkor mégsem fog nyomasztóan hatni azok számára, akik lakásunkba látogatnak.

Kompromisszum semleges színekkel

A fekete bőrbútor nyújtotta elegancia legjobban akkor tud érvényesülni, ha a garnitúrát központi tárgyként kezeljük. Ha az adott szoba berendezési tárgyainak stílusát a bőrbútor köré építjük fel, akkor megfelelő összhangot teremthetünk a helyiségben. Mivel a semleges fekete színhez csaknem valamennyi árnyalat passzolni fog, ezért bátran válogathatunk a különböző színű dekorációk közül. Ne kövessük el ugyanakkor azt a hibát, hogy a bőrbútor fekete színét kizárólagosan másik uralkodó árnyalattal – például méregzölddel vagy bordóval – próbáljuk meg ellensúlyozni. Hajoljunk meg inkább a bőrbútorunk dominanciája előtt és a szoba berendezése során különböző semleges színekkel tompítsuk, illetve egészítsük ki jellegzetes megjelenését. A különböző dekorációk – párnák, gyertyák, vázák, stb. – választása során így célszerű azon tárgyak mellett döntenünk, melyek a falunk és garnitúránk színét egyaránt magán viselik.

Fényt a garnitúrának!

A szobában alkalmazott megfelelő világítás szintén sokat segíthet abban, hogy a fekete bőrbútor jól illeszkedjen környezetébe. A nappali szobában levő bőrbútorok esetében érdemes a világítótesteket a helyiség számos pontján elhelyeznünk. A garnitúra környezetében levő tárgyaknak így elegendő világítást tudunk biztosítani. Ily módon a lámpák úgynevezett fényudvarokat alkotnak, amely jelenséget tükrök használatával még erősebbé tehetünk. A mértékletes elegancia képviselőinek számító fekete bőrbútorokkal így egészen biztosan hangulatos légkört varázsolhatunk otthonunkba.

Minden jog fenntartva, Leatherexpress Kft.
klasszikus

modern