Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók Hogyan óvjuk bőrbútorunkat a fénytől?

Hogyan óvjuk bőrbútorunkat a fénytől?

Nem titok, hogyha bőrbútort vásárolunk, akkor felelősséget kell vállalnunk garnitúránkért. Otthonunk értékes darabja csak abban az esetben fogja sokáig megőrizni fényét és csillogását, hogyha a bőr ápolására teljes mértékben odafigyelünk. Ilyenformán nem elegendő mindössze a garnitúra rendszeres tisztítását elvégeznünk, hanem a bőrbútor fényvédeleméről is folyamatosan gondoskodnunk kell. Ha ugyanis nem óvjuk meg a garnitúrát a napsugárzástól, akkor a páratlan szépségű bútor rövid időn belül kiábrándító látványt fog nyújtani.

Fakuló darabok

A bőrbútor ugyanis a garnitúrát ért közvetlen napsugárzás hatására nem csupán a víztartalmát veszti el, hanem az anyagában található színező olajok is elpárolognak. Amíg a vízveszteség a bőr kirepedezéséhez vezethet, addig az utóbbi jelenség okán gyorsan megfakul lakásunk díszének egykori csillogása is. Különösen a sötétebb színű garnitúrák vannak veszélyben, amelyek igen rövid idő – akár hónapok – alatt is több színárnyalattal lehetnek világosabbak.

A bőrbútor színének helyreállítása rendszerint csak a garnitúra részleges vagy teljes áthúzásával lehetséges. A javított rész színe azonban ekkor sem fog teljesen megegyezni az eredeti árnyalattal. Célszerű tehát maradéktalanul odafigyelnünk rá, a garnitúra gondos fényvédelmére, hiszen így jelentős kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat.

Gondolkodjunk előre!

Habár a nyár közeledtével egyre erősebb a nap sugárzása, ám bőrbútorunknak az év minden időszakában árnyékos helyet kell biztosítanunk. A megfelelő fényvédelem megteremtésének szempontjából már a garnitúra vásárlása előtt érdemes felmérnünk az adott helyiséget.

Az elhelyezésen kívül ugyanakkor a napsugárzás kiszűrésével is sokat tehetünk a garnitúra megóvásáért. Rendszerint a modernebb műanyag ablakok már rendelkeznek olyan UV-szűrővel, amelyek csökkenthetik a napfény káros hatásait, azonban utólag is felhelyeztethetjük ezeket a védőfóliákat. Nem olyan jelentős beruházás azonban, a lehúzható redőnyök felszerelése sem, amely – egy modern bőrbútorral rendelkező lakásban – az otthon által kölcsönzött atmoszférát sem fogja csorbítani.

Használjunk fényvédő krémet!

Bőrbútorunk teljes körű védelme során nem hiányozhat a megfelelő fényvédő krémek használata sem. Amíg a garnitúra általános ápolására szolgáló szerek közül a hazai piacon is bőséges a választék, a kifejezetten fényvédelemre használatost (pl. Antiquax Leather Cream) jellemzően az interneten keresztül érdemes megrendelnünk. Célszerű negyedévente, de legalább félévente kezelnünk ezzel a bőrbútor anyagát, hogy sokáig eredeti színében ragyoghasson. Természetesen, a bőr kondicionálása mellett a garnitúra rendszeres tisztításáról se feledkezzünk meg. A korábbi cikkünkben már részletesen leírt módszerekkel ugyanis megóvhatjuk a bőrt a kiszáradástól. Ami nem csak abból a szempontból lesz hasznos, hogy elkerülhetjük az anyag kirepedezését, hanem a garnitúra átlagosan 12-14 százalékos nedvességtartalmának megtartása a fényvédelem szempontjából is jó szolgálatot tehet.

http://www.borbutor.com/

klasszikus

modern