Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók Egy ülőgarnitúra újjászületésének története

Egy ülőgarnitúra újjászületésének története

Egy ülőgarnitúra újjászületésének története


Ebben a cikkben bemutatjuk két, már-már kidobásra ítélt ülőgarnitúra felújításának történetét. Végig levezetjük, hogy milyen állapotban kerültek hozzánk az ülőgarnitúrák, és milyen okból kifolyólag kerülhettek ilyen rossz állapotba. A felújítás előtti állapot felmérés során milyen elemeket vizsgáltunk meg, és hol mi és milyen okból kifolyólag szorult cserére. 

Rövid tartalomjegyzék: 

Milyen állapotban voltak az ülőgarnitúrák a felújítás előtt, és miért kerülhettek ilyen rossz állapotba?

Ülőgarnitúra állapotának a felmérése, milyen esetleges javítások, felújítási munkálatok szükségesek.

Az ideális bútorbőr kiválasztása, személyre szabott igények szerint

A javítási munkálatok bemutatása, milyen módosításokat végeztünk az ülőgarnitúrákon

Végeredmény, milyen volt előtte az ülőgarnitúra és milyen lett a felújítás után

Javaslatok, hogyan érdemes ápolni a bőr ülőgarnitúrákat, hogy minél tovább élvezhessük 


Az egyik felújításra szoruló kanapé egy modern stílusú bőrbútor volt, a másik pedig egy antik bőr ülőgarnitúra.

Párhuzamosan vezetjük, hogy hol milyen módosításokat végeztünk, és milyen igények alapján. 


Kezdjük is egy rövid bevezetéssel, ahol bemutatjuk, hogy milyen állapotban volt az ülőgarnitúra valamint a kanapé a felújítást megelőzően.

Modern ülőgarnitúra 

Skandináv, műbőrből készült ülőgarnitúra, amelynek a formája időtálló, mechanikája erős, és a szivacsok is megfelelő állapotban voltak. A problémát a gyenge, kopott, rossz minőségű műbőr kárpit jelentette, ami teljesen elhasználódott az évek során. A megrendelők szerették volna felújítani, de gazdaságosan, mivel az ülőgarnitúra alap ára nem volt drága. Ez az ülőgarnitúra típus még kapható újonnan is, de ezt a lehetőséget elvetették, mivel szerettek volna egy tartósabb, minőségibb, lehetőleg valódi bőrrel kárpitozott ülőgarnitúrát. 

modern-ulogarnitura-felujitas-elotti-allapotmodern-ulogarnitura-felujitas-elott

Antik ülőgarnitúra

1920-ban készült, prémium bőr ülőgarnitúra, amely szülői örökség volt. Az ülőgarnitúrát eredeti pull up bőr borította, amely szakadozott, kiszáradt és kemény volt, teljesen tönkrement az idő folyamán. Hagyományos kárpitozási technikával készült, lószőrrel és szalmával tömve. A szép, faragott fa részek is nagyon rossz állapotban voltak. A megrendelők szerették volna eredeti állapotába visszaállítani a garnitúrát, viszont már modern anyagokat is felhasználva, mint például az üléshez használható komfort habok, amelyek még tartósabbá és kényelmesebbé tehetik az ülőgarnitúrát. 

antik-ulogarnitura-felujitas-elottantik-fotel-athuzas-elott


Amennyiben többet szeretne megtudni a lehetséges bútorbőr típusokról, akkor olvassa el Az ülőgarnitúrákhoz használt anyagok című cikkünket


Most, hogy már bemutattuk, hogy milyen állapotban voltak az ülőgarnitúrák, nézzük hogyan zajlott a felújítás előtti felmérés. 

A modern ülőgarnitúra esetében: 

A felmérés képek alapján történt, amelyeket email-ben juttatott el hozzánk a megrendelő. A csatolt leírás szerint a szivacsozás jó állapotban volt, kizárólag újrakárpitozásra volt szükség. Előzetesen kalkuláltunk árat eredeti bőrrel, és magas minőségű olasz műbőr kárpittal egyaránt. 

Az antik ülőgarnitúra esetében pedig:

Itt is képek és leírás alapján történt az előzetes felérés. Az ülőgarnitúra stílusához méltó bútorbőr típusokat ajánlottunk, ismertettük azok tulajdonságait, valamint kikalkuláltuk a várható árakat. Kalkuláltunk továbbá árat a kárpitozásra az összes járulékos anyagokkal együtt, a rugózat javítására, valamint a díszszegezésekre. Az összes lószőr és szalma helyett rugalmas komfort habot ajánlottunk, természetesen erre is adtunk egy árajánlatot. Ezeken kívül kiszámoltuk a faváz javítása, megerősítése, lejes csiszolása és maratása, színre pácolása és lakkozása költségeit is. Összességében jóval nagyobb munka volt ezzel az ülőgarnitúrával, mint az átlagos felújítási munkálatokkal, de szép végeredménnyel kecsegtetett a befektetett munka és pénz. 


A következő lépés az ideális bútorbőr kárpit kiválasztása volt. 

Modern ülőgarnitúra 

A modern ülőgarnitúrához a bútorbőr típusát személyesen, a bemutató termünkben választotta ki a megrendelő. Sokáig válogattunk a valódi bőrök között, mivel óriási kínálattal rendelkezünk, így rengeteg opció áll a megrendelőik számára, hogy megtalálhassák a megfelelő bőrtípust leendő ülőgarnitúráikhoz. A valódi bőrből hasonló árra jött ki az áthúzás, mint az eredeti műbőrös üzleti ár volt. Már kezdett letisztulni a bőr végleges színe, amikor a megrendelőnk meglátta, hogy szőrös marhabőrből is hatalmas kínálattal rendelkezünk. Nagyon megtetszett neki ez a bőrtípus, mivel szerette a természetet és Ő maga is rendszeresen lovagolt. 
A következő dilemmát az igényes marhaszőrök borsos ára jelentette. Mivel mindenképp az előre megadott költségkereten belül kellett maradnia az ülőgarnitúra felújítására szánt összegnek, ezért megnéztük, hogy egy tábla marhabőrből mely részeket tudnánk bekárpitozni úgy, hogy az látványos és egyben praktikus is legyen. A fennmaradó részekhez pedig egy fekete, magas minőségű, nagyon puha viszont magas kopásállósággal rendelkező olasz prémium műbőrtípust javasoltunk. Ennek a bőrtípusnak alacsonyabb az ára, amivel kompenzáltunk a szőrös marhabőr által megemelkedett költségeket. 
Mivel minden egyes marhaszőr egyedi, és a megrendelő pedig ragaszkodott hozzá, hogy olyan marhaszőr kerüljön az ülőgarnitúrára, amelyben vannak fehér részek is. Ezért mikor Olaszországban jártunk bőrbeszerzésen, a megrendelő igényei alapján válogattunk a szóba jöhető marhaszőröket. Képek és üzenetváltások után sikerült megtalálni a megrendelő elképzeléseihez tökéletesen passzoló marhaszőr típust. Mivel sok maradékra lehetett számítani a marhaszőrből, ezért még két darab zsámoly kárpitozására is megbízást kaptunk, mely egy gyerekkori kedves emlék volt. Marhaszőrből lett a palástja és fekete műbőrből a teteje. 

Antik ülőgarnitúra 

Az ülőgarnitúrához használt anyag kiválasztása ebben az esetben is a bemutatótermünkben történt. Az árat és a karaktert mérlegelve válogattunk a különböző bútorbőr típusokból. Elvetettük az antik ülőgarnitúrához eredetileg is használt pull up bőrtípust, mivel ez egy igen kényes, nagy odafigyelést igénylő anyag. Végül megtaláltuk a legmegfelelőbb bőrtípust, egy antik hatású, szép, sima felületű, magas kopásállósággal rendelkező bőrt, amelynek tisztítása is jóval egyszerűbb, mint a pull up bőröké. A kiválasztott bőr tökéletesen illik az ülőgarnitúra és az otthoni berendezések stílusához és az ára sem olyan magas, mint a pull up bőröké, de azért az átlagtól ez is drágább árkategóriába esett. Persze ez egy olyan bútor volt, ami meg is érdemelte a ráfordítást. 


Most, hogy megvolt az ülőgarnitúrák felmérése, a javítási munkálatok leegyeztetése, valamint a használt bútorbőr típusok is kiválasztásra kerültek, nekiláthatunk az ülőgarnitúrák felújításához. 

Modern ülőgarnitúra

Elvégeztük az újrakárpitozást. A szivacsok valóban jó állapotban voltak, nem kellett őket cserélni. A szabás után rátettük a kiszabott bőröket az ülőgarnitúra megfelelő részeire és elküldtük a képeket a megrendelőnek, mivel nagyon izgult, hogy milyen lesz az összkép. Tetszett a neki, így jóváhagyást kaptunk, megkezdhettük a varrást és a kárpitozást. A szőrös háttámlán fekete műbőr gombozást javasoltunk, amely szebben mutatott az ülőgarnitúrán. 

Antik ülőgarnitúra 

Ennek az ülőgarnitúrának a felújítása a szokásos két hét helyett hat-hetet vett igénybe, mivel rengeteget kellett dolgoznunk, hogy a vázat tökéletes állapotba hozzunk. Ezen kívül a szivacsokat is meg kellett 3D-re formázni, amelyet nekünk kellett megtervezni. Komoly kihívás elé állított minket ennek az antik bőr ülőgarnitúrának a felújítása, de aprólékos munkával szép eredményt értünk el. 


Az ülőgarnitúrák alapos átvizsgálása, a felújítás megtervezése és az ideális bútorbőr kiválasztása után elkészültek teljesen megújult, új köntösbe bújtatott modern és antik ülőgarnitúrák. Lássuk a végkifejletet. 


Modern ülőgarnitúra

Az ülőgarnitúra felújítási költségei tartani tudták, vagy csak nagyon minimálisan lépték túl az előre meghatározott keretet.  A végeredmény nagyon látványosra sikerült, mondhatni egy teljesen új ülőgarnitúrát kapott a megrendelő. Az ülőgarnitúra szép környezetbe került közel a természethez, egy új, modern stílusú házba, amelyhez tökéletesen illeszkedett az újrakomponált kanapé. Őszinte öröm látszódott a megrendelő arcán, amikor a helyre került az új ülőgarnitúra. 

modern-ulogarnitura-athuzas-utanmodern-ulogarnitura-felujitas-utanmodenr-ulogarnitura-felujitas

Antik ülőgarnitúra 

A sok aprólékos munka és odafigyelés, valamint a jó anyagválasztás meghozta a gyümölcsét. A képek önmagukért beszélnek. Nem egyszerűen csak felújítást végezünk ennek az ülőgarnitúrának az esetében, hanem értéket teremtettünk. Egy budapesti polgári lakás gyöngyszeme lett ez a közel 100 éves darab a megrendelő nagy örömére. Az ülőgarnitúra felújítási költségei magasabbak voltak az átlag felújításokhoz képest, de így is „csak” egy középkategóriás új bőr ülőgarnitúra telt volna ki az összegből. A felújított ülőgarnitúra mostani értéke jóval magasabb lett, mint amennyit a felújításra költött a megrendelő, tehát ez a felújítás is egy jó befektetésnek bizonyult. 

antik-ulogarnitura-felujitas-utanantik-fotel-felujitas-utan


Végezetül pedig szeretnénk pár hasznos tanácsot adni, hogyan lehet elkerülni a felújítási költségeket, valamint mikre érdemes figyelni, hogy a lehető legtovább használhassuk ülőgarnitúránkat. 
A kanapék, ülőgarnitúrák előbb vagy utóbb, de elhasználódnak, ez tény. Hogy mikor, az nagyban függ az anyagok minőségétől, a használat intenzitásától és módjától, a tisztítás és ápolás szakszerűségétől valamint rendszerességétől és egyéb hatásoktól, mint például napfény, kandalló stb…Az olcsó kanapék hamarabb tönkremennek. Minél drágább egy kanapé, jellemzően annál inkább megéri a felújításban gondolkozni. Ha azt szeretnénk, hogy szép legyen a kanapé, és hosszan használhassuk, akkor figyeljünk az alábbiakra. Ne üljünk a karfán, mivel a benne található szivacs nem ülésre lett tervezve. Ne térdeljünk az ülésbe, mert csúnyán megnyúlhat a bevonó anyag, ami által csökkenhet az ellenálló képessége a bútorbőrnek, valamint a szivacs is roncsolódhat. Nem kell letakarni sem, élvezzük a szépségét, használjuk bátran rendeltetésszerűen. 
A szennyeződések eltávolítására soha ne használjunk a háztartásban fellelhető tisztító szereket. Amennyiben bizonytalanak vagyunk a tisztítást, ápolást illetően, akkor inkább kérjük ki egy szakember tanácsát. Olcsóbb egy telefonhívás, mint egy újrakárpitozás. Ápoljuk ülőgarnitúráinkat professzionális bútorápoló szerekkel! Ha már bekövetkezett a baj, akkor is megfelelő referenciákkal rendelkező kárpitos műhelyt válasszunk.

Speciális bútorápoló és tisztító készítményekért kattintson ide.

klasszikus

modern