Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók Bemutatkoznak a Chesterfield bőrbútorok

Bemutatkoznak a Chesterfield bőrbútorok

Stílus és luxus – Bemutatkoznak a Chesterfield bőrbútorok

A kecsesség és az elegancia szimbóluma. A Chesterfield bőrbútorok két évszázados történetük során semmivel össze nem téveszthető stílusjegyeik miatt válhattak népszerűvé. A művészi megmunkálású garnitúrákkal luxusvillákat, királyi palotákat díszítették, de kormányzati hivatalok, valamint könyvtárak is adtak már otthont a különleges bőrbútoroknak. Nem is csoda, hiszen aki ebben a bőrbútorban vágyik megpihenni, bármikor megtapasztalhatja a büszkeség és nemesség érzését.

Gazdagok kiváltságától…

A Chesterfield ülőgarnitúra története a 18. századra vezethető vissza. A bőrbútor születésével kapcsolatosan ugyan nem állíthatunk semmi biztosat, az egyik legelterjedtebb nézet szerint azonban a stílusirányzat szülőatyjának Philip Dormer Stanhope-t tartják, aki Chesterfield mezőváros negyedik őrgrófjaként regnált.

Életrajza alapján, a nagy műveltségű gróf szerte Angliában a kifinomultság és a stílus embereként vált ismertté, valamint több olyan írása is megjelent, amelyek a helyes viselkedésről, illetve morálról szóltak. Stanhope pedig olyan új stílusú bőrbútor kifejlesztésre adott megbízást, amely lehetővé tette az előkelőségeknek, hogy a kor szigorú etikettjének megfelelően egyenes derékkal, mégis a lehető legteljesebb kényelemben ülhessenek a garnitúrán. Így születhetett meg a Chesterfield, amely bőrbútor generációkon át az előkelőségek egyik legkedveltebb ülőalkalmatosságának számított.

…a megfizethető eleganciáig

A bőrbútorokat Angliában 18. század második felétől kezdték el gyártani. A Chesterfieldek rendkívül munkaigényes garnitúráknak számítottak, az erre épülő családi vállalkozások pedig minden egyes darabját kézzel készítették. Éppen ezért a különleges darabok ekkoriban még a gazdagok kiváltságnak számítottak. Ma már szerencsére megfizethető áron kaphatók, így bárki részesülhet a Chesterfield által nyújtott kényelemben és eleganciában.

Testet ölt a tekintély

A garnitúra méltóságteljes megjelenése mindenki számára azonnal szembeötlik. A Chesterfieldet pedig bármikor felismerhetjük egyedileg hengerelt karfáiról, illetve szintén e bőrbútor jellegzetességei közé tartozik, hogy háttámláját és karfáit azonos magasságúra tervezték. De említhetjük még réz szegecselését, valamint mélytűzött gombolású párnázatát is, melyek mind-mind a hamisítatlan Chesterfield bőrbútor ismérveinek számítanak. A mélytűzés pedig, mellyel a bőrbútor jellemző káró mintázatát alakítják ki, az egyik legnehezebb kárpitozási eljárásnak számít, így mesterei tiszteletet ébresztenek a bútorok szerelmesei körében. Ezek tükrében nem meglepő hát, hogy a Chesterfield maga is valódi különlegességnek számít, amely már több, mint két évszázada áll a kifinomult stílus kedvelőinek szolgálatában.

Variációk egy témára

Mivel a "chesterfield" szó eredetével kapcsolatosan többféle elképzelés született, így érdemes ezekbe a feltevésekbe is betekintést nyernünk. Egyesek elfogadják, hogy a Chesterfield az azonos nevű városból indult hódító útjára, így a szó eredetét is innen származtatják. Mások ugyanakkor a földgolyó túloldaláról eredeztetik e bőrbútor elnevezését, melyet azzal támasztanak alá, hogy Észak-Amerika egyes részein így nevezték az ilyen stílusjegyekkel rendelkező bőrbútorokat. Ám ezt a megnevezést nem csak a tengerentúlon használták, hiszen a világhírű Oxford szótár szerint az 1900-as évek Angliájában magát a kanapét is chesterfieldnek nevezték.

A szó eredetével, valamint a bőrbútor történetével kapcsolatosan így az eddigiekben már számos tény valamint ellentmondás is napvilágot látott, ám a különböző históriák azonban semmiképpen se zavarjanak bennünket a bőrbútor által nyújtott kényelem élvezetében.

Ugyanis akár Amerikában, akár a ködös Albionban jelent meg e különleges darab első ízben, a Chesterfield mindenkor a kifinomult és stílusos bőrbútor megtestesítője marad. Az egykor gazdagok kiváltságát jelentő darab pedig ma már mindenki számára a megfizethető stílust és luxust képviseli.

Minden jog fenntartva, Leatherexpress Kft.
klasszikus

modern