Facebook
Címlap Bőrbútor tudnivalók A bőrbútorok és a formatervezés – Híres tervezők, híres darabjai

A bőrbútorok és a formatervezés – Híres tervezők, híres darabjai

Akik bőrbútort vásárolnak, biztosak lehetnek benne, hogy igazán stílusos és elegáns garnitúra költözik otthonukba. A garnitúráknak ugyanakkor hosszas fejlődésen kellett keresztülmenniük ahhoz, hogy igazán egyedi megjelenést nyújtsanak. Az egyes formatervezett bőrbútorok forradalmasították a garnitúrák lakberendezésben betöltött szerepét. A formatervezők munkája nyomán pedig néhány egészen különleges alkotás is született, amelyek jellemzőit mai napig felhasználják a bőrbútorok tervezése során.

Fától a fémig

Ha ránézünk egy klasszikus bőrbútorra, majd megvizsgálunk egy modern garnitúrát, akkor először bizonyára a bőrbútorok színében, kialakításában vagy éppen az általa kölcsönzött hangulatban fogjuk felfedezni a két garnitúra közötti különbséget. A felszín, pontosabban a kárpitozás alá pillantva azonban azt is felfedezhetjük, hogy a klasszikus bőrbútorok váza elsősorban fából készült.

Egy korabeli Chesterfieldre tekintve így pontosan láthatjuk, hogy mit jelentett egykoron a bőrbútorok tervezése. Mivel a garnitúrák kialakítása során elsősorban az esztétikumra törekedtek, így a klasszikus darabok századforduló előtti képviselői méltóságteljes látványt nyújtottak, ám nem mindig számítottak kényelmesnek.

A századfordulótól kezdve azonban olyan új anyagokat kezdtek el kipróbálni, melyek gyökeresen megváltoztatatták a bőrbútorok lakberendezésben betöltött szerepét. A tervezők így fémet, műanyagot, valamint esetenként még a formázott lemezt is megpróbáltak a garnitúrák alapanyagaként felhasználni. A könnyebb alapanyagok segítségével a formák is szabadabbá váltak, így a tervezők a bőrbútorok elegáns megjelenése mellett elkezdhettek azok komfortos kialakítására is gondolni.

Stílusos formák

A bőr kedveltnek számított a formatervezők körében, így számos kedvező tulajdonsága miatt időről-időre a különböző stílusokhoz igazították ezt az anyagot. A 20. században így olyan ötletes bőrgarnitúrák születtek, amelyek a mai napig hatással vannak a klasszikus és a modern bőrbútorok tervezésére is. Ezek között találhatjuk például a Barcelona széket, amelyet első ízben 1929-ben mutattak be Spanyolországban. A bútordarab eredetileg fémből összecsavarozott lábakon állt, ám az acélgyártás fejlődése az 1950-es évekre lehetővé tette a csavarozás nélküli kialakítást is. A bőrbútor szövete eredetileg elefántcsont színű disznóbőrből készült, de végül az olcsóbb szarvasmarhabőrrel borították be. A Barcelona szék formája és különleges megvalósítása pedig számos más bőrbútor megvalósítására is ötletet adott, hogy olyan darabok születhessenek, amelyek egyedi formájuk ellenére is jól illeszkednek a lakás enteriőrjébe.

Komfort és elegancia felsőfokon

Habár napjainkban a legjobb bőrbútorok tervezését rendszerint olasz és német designerek munkái fémjelzik, ám a kultikus darabnak számító Tojás szék (Egg Chair) Európa északi felén született. Jacobsen Arne formabontó alkotása 1958-ban a Koppenhágában található SAS Hotel számára készült. A szék mérete egyszerűen tökéletes a bőr pedig szépen simul a formatervezett bútorra. Mivel minden egyes darabot mintegy 1000 öltéssel varrnak össze, így lehetővé válik, hogy a bútor váza és bőr anyaga a lehető legjobban illeszkedjen egymáshoz. Tervezője ugyan ezt a bútort eredetileg szék és kanapé formájában álmodta meg, de végül a komplett bútor elkészítéséhez sok marhabőrt kellett volna felhasználni, így ebből a darabból csak igen kevés szófát készítettek.

Napjainkra a tojás szék a formatervezett bőrbútorok szimbólumává vált. Az Egg Chair ma is nagy népszerűségnek örvend, megszületésének 50. évfordulójáról pedig külön képes albummal is megemlékeztek. A formatervezés diadalának számító tojás szék mintájára így ma is számos olyan bőrbútort készítenek, ahol az esztétikum és a funkcionalitás nem zárja ki egymást.

klasszikus

modern