Facebook
Címlap Bőr ülőgarnitúra cikkek Hasznos tanácsok a bőrbútor vásárlása előtt

Hasznos tanácsok a bőrbútor vásárlása előtt

Szerző:
Kétségtelen, hogy a bőrbútor vásárlása nem könnyű feladat, hiszen az értékes és stílusos darab megvétele előtt megannyi szempontot kell figyelembe vennünk. Ilyenkor is érvényes lehet tehát minden idők legnagyobb hazai humoristájának, Hofi Gézának a mondása: "Emberek, akinek van tipptye, az mondja el a tipptyit....." Mi, a LEATHER-EXPRESS Kft.-től most elmondjuk a miénket. Lássuk hát, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a bőrbútor vásárlása előtt.

   Mindent a maga helyére!

Mindenekelőtt mérjük fel otthonunkat! Lakásunk paraméterei ugyanis alapvetően fogják meghatározni, hogy dolgozószobánkba vagy éppen a nappalinkba milyen méretekkel bíró bőrbútort választhatunk. Leendő garnitúránk szempontjából egyaránt fontos lesz a bejárati ajtó belmagassága, valamint szélessége is, ám terebélyes darabok lévén azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a lakásunkon keresztül való szállításhoz elegendő tér áll –e rendelkezésünkre. Az értékes bútor otthonunkba való érkezésekor így megfelelő helyet kell tudnunk biztosítani a lakásba való bejutáshoz, illetve az egyes helyiségekbe történő beforduláshoz is. Ezeket a kérdéseket pedig a kellemetlen meglepetések elkerülése végett – például nem fér be lakásunkba a bőrbútor – már a garnitúra vásárlása előtt érdemes tisztáznunk.

   Melyiket a három közül?

Otthonunk berendezése során az egyszerű sarokgarnitúra, az ottomános sarok, illetve a különálló kanapék és fotelek közül választhatunk. Az egyes megoldások különböző előnyökkel, illetve hátrányokkal járnak. A fal síkját követő sarokgarnitúrák például nagyobb szabad teret biztosítanak számunkra. Az ilyen bőrbútorok alkalmasak nagyobb társaságok fogadására, hiszen a nagy számú ülőhelynek köszönhetően sokan elférnek a garnitúrán, ám a jellegzetes L-alakú kialakítás miatt akár ki is nyújthatják rajta a lábunkat.

A sarokelem és a bőrbútor két oldalán ülők lába által bezárt derékszög miatt ugyanakkor a lábnak kevesebb hely fog jutni, a sarokelemnél ülve pedig a támla dőlésszögét is nagyobbnak érezhetjük. Összességében a sarokgarnitúrával viszonylag olcsón tudjuk berendezni lakásunkat, a drága ágyfunkció mellőzésével pedig további megtakarítást érhetünk el a bőrbútor vásárlása során.

Napjainkban, Európában egyre kedveltebb megoldásnak számítanak az úgynevezett ottomános sarkok. Az eredetileg a Török Birodalom területéről származó ottománok lényegében a bőrbútor L-alakú részének belső sarkához illesztett nagy méretű puffokat jelentik. Ezek az ágygépnél megfizethetőbb áru, ám kényelmesebb alvás lehetőségét kínálják a garnitúrában megpihenni vágyók számára. Rugalmasságuknak köszönhetően ugyanakkor plusz ülőalkalmatosságként is funkcionálhatnak, sőt az olasz minimalizmus jegyében akár dohányzóasztalként is használhatjuk őket. A sokoldalú ottománok hátránya ugyanakkor, hogy más megoldásokhoz képest valamivel kevesebb ülőhelyet biztosítanak látogatóinknak, valamint néhány vendégünk csak kinyújtott lábbal tud ülni rajtuk.

Vitathatatlan, hogy a legnagyobb komfortfokozatot a különálló kanapék, illetve fotelek nyújtják. Amíg ugyanis a sarokgarnitúránál illetve az ottomános saroknál mindössze 2 ember rendelkezésére áll a karfa, addig ennél a megoldásnál valamennyi látogatónk élvezheti a karfa nyújtotta kényelmet. Mivel látogatóink így egymással szemben is ülhetnek a bőrbútoron, így a különálló kanapék segítségével bőrbútorunk könnyedén a társaság középpontjává válhat. A komfortnak ugyanakkor ára van, hiszen különálló darabok az összes megoldás közül a legdrágábbnak számítanak. Jelentős helyigényük pedig különösen a kisebb garzonlakásokban való elhelyezésük során okozhatnak problémákat.

   Keményet vagy lágyat?

A bőrbútor kiválasztása során vegyük figyelembe, hogy milyen ülést szeretnénk a garnitúrán: keményet és feszeset vagy lágyat és süppedőset? Igényeink mellett ugyanakkor tekintettel kell lennünk arra is, hogy milyen testalkattal rendelkezünk. Amíg az alacsonyabb termetű embereknek a kisebb beülési mélységgel, illetve kisebb háttámlával rendelkező garnitúra javasolt, addig a nagyobb termetűek éppen ellenkező paraméterekkel bíró bőrbútor választását ajánljuk. Az idősebb embereknek pedig szintén nem javasolt a mélyebb vagy alacsony ülésű garnitúra mellett dönteniük, hiszen az ilyen bútorokról való felállás nehézkesnek bizonyulhat számukra.

   Uralkodjanak vagy szolgáljanak?

Amennyiben a bőrbútor méretéről és típusáról döntöttünk, akkor a garnitúra stílusának kiválasztása következik. Habár a piacon sokféle modell kapható, alapvetően klasszikus, modern illetve minimál stílusú bőrbútorok között kell döntenünk. Mivel az egyes stílusok jellemzőit már korábbi cikkeinkben részleteztük, ezért itt csak a legfontosabb különbséget emelnénk ki. Tehát: amíg a klasszikus bőrbútorok uralják, addig a modern garnitúrák inkább alkalmazkodnak a térhez, a minimál stílusú modellek használatával pedig lényegében teljes szabadságot élvezhetünk a helyiség atmoszférájának kialakítása során. Természetesen a legfontosabb szempont, hogy nekünk melyik stílus tetszik, ám nem árt figyelemmel lennünk a helyiséggel, valamint a többi berendezési tárggyal való összhangra sem. A bőrbútor így a szoba környezetében is kellemes látványt fog nyújtani az otthonunkba látogatók számára.

   Finomat vagy ellenállót?

Vitathatatlan, hogy a több százféle bőrtípus és árnyalat között nem könnyű döntenünk. Mégis először az anyag karakterének kiválasztása ajánlott, s csak ezután célszerű döntenünk a bőr színvilágáról. Itt a felületvédett bőrtípustól, a finomabb anyagokig számos matéria közül választhatunk. Ilyenkor érdemes figyelembe vennünk a garnitúra várható igénybevételét, a lakásunkba élő gyerekek, illetve az otthonunkba tartott házi kedvencek esetén pedig megfontolnunk, hogy a környezeti viszontagságokkal szemben ellenállóbb bőrtípust választunk.

   Kiegészítőkkel vagy anélkül?

Természetesen ne feledkezzünk meg a különböző egyéb funkciókról sem, melyek mind a bőrbútor által nyújtott komfortfokozat növelése szempontjából – pl. lábzsámoly, puff, relax mechanika – mind pedig a szobában való hely kihasználásának szempontjából – pl. tárolók, beépített vendégágy – roppant hasznosak lehetnek. Nem árt ugyanakkor tisztában lennünk ezek korlátaival sem. Például a garnitúrába épített vendégágy funkció megvétele nem egyenértékű egy állandó ágy megvásárlásával. A vendégágyat ugyanis csupán időközönkénti használatra tervezték, így ha állandó fekhelyet szeretnénk lakásunkban, akkor érdemesebb megfontolnunk egy önálló franciaágy vásárlását.

   Még néhány jó tanács…

Végezetül: nem árt még a vásárlás előtt meggyőződnünk a felhasznált anyagok, valamint az összeszerelés minőségéről, a garancia időről, illetve a garanciális feltételekről sem. Ügyeljünk arra is, hogy ha a későbbiekben a garnitúra bármely elemét újra kellene rendelnünk, akkor a bőrbútor régi és új része között egy árnyalatnyi színeltérést tapasztalhatunk.

A fenti szempontok figyelembe vételével, így biztosak lehetünk benne, hogy leendő bőrbútorunk, otthonunk értékes és dekoratív garnitúrájává fog válni.

klasszikus

modern